КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 30 липня 2012 р. № 588-р

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ РОЗПОРЯДЖЕННЯ від 30 липня 2012 р. № 588-р

Про затвердження плану заходів з нормативно-правового забезпечення реалізації енергоефективної політики теплоспоживання та модернізації сфери теплопостачання

2012-08-28 10:02

1. Затвердити план заходів з нормативно-правового забезпечення реалізації енергоефективної політики теплоспоживання та модернізації сфери теплопостачання (далі - план заходів), що додається.

2. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити виконання плану заходів.

3. Рекомендувати Національному банку, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, акціонерному товариству “Ощадбанк”, акціонерному товариству “Укрексімбанк”, органам місцевого самоврядування надавати необхідну підтримку під час виконання плану заходів.

Прем'єр-міністр України

М.АЗАРОВ

Інд. 70





ЗАТВЕРДЖЕНО
розпорядженням Кабінету Міністрів України
від 30 липня 2012 р. № 588-р

ПЛАН ЗАХОДІВ
з нормативно-правового забезпечення реалізації енергоефективної політики теплоспоживання та модернізації сфери теплопостачання

Забезпечення прозорого, якісного функціонування
та інвестиційної привабливості підприємств сфери
теплопостачання

1. Запровадити 100-відсотковий облік виробництва теплової енергії, зокрема через посилення контролю за дотриманням підприємствами сфери теплопостачання ліцензійних умов щодо обов’язкового повного обліку теплової енергії.

 

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Жовтень 2012 року.

2. Розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект щодо обов’язкового запровадження комерційного обліку теплової енергії та води у сфері теплопостачання та централізованого водопостачання.

 

Мінрегіон, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Листопад 2012 року.

3. Розробити і прийняти постанови щодо встановлення диференційованих тарифів на постачання теплової енергії, зокрема тарифу з урахуванням інвестиційної складової на встановлення будинкових вузлів обліку та без урахування інвестиційної складової (для споживачів, що встановили будинкові вузли обліку за власний рахунок).

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Грудень 2012 рік.

4. Розробити та прийняти нормативно-правові акти щодо запровадження механізму здійснення фінансової підтримки підприємств сфери теплопостачання, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів під час встановлення будинкових приладів обліку тепла через здешевлення кредитів та передбачення відповідних коштів у державному та місцевих бюджетах.

 

Держенергоефективності, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), Мінрегіон, Національний банк (за згодою), АТ “Укрексімбанк” (за згодою), АТ “Ощадбанк” (за згодою).

 

Листопад 2012 року.

5. Визначити, що обов’язковою умовою першого етапу інвестиційних програм підприємств сфери теплопостачання та вимогою у разі отримання ними кредитів є 100-відсотковий облік споживання теплової енергії.

 

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, Мінрегіон, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), НКРЕ (за згодою).

 

Листопад 2012 року.

6. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг” (реєстраційний номер 11030).

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), Мінрегіон.

 

Грудень 2012 року.

Реалізація державної політики щодо пріоритетності встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках та бюджетних установах

7. Забезпечити корегування технічних стандартів встановлення індивідуальних теплових пунктів щодо можливості їх розміщення в технічних приміщеннях житлових будинків та будівель бюджетних установ.

 

Мінрегіон, МОЗ.

 

Грудень 2012 року.

8. Розробити типові технічні рішення щодо встановлення індивідуальних теплових пунктів у житлових будинках та бюджетних установах.

 

Мінрегіон.

 

Грудень 2012 року.

9. Розробити та прийняти нормативно-правові акти щодо запровадження механізму здійснення фінансової підтримки підприємств сфери теплопостачання, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів під час встановлення індивідуальних теплових пунктів через здешевлення кредитів.

 

Держенергоефективності, Мінфін, Національний банк (за згодою), Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), АТ “Укрексімбанк” (за згодою), АТ “Ощадбанк” (за згодою).

 

Жовтень 2012 року.

10. Під час розроблення та затвердження інвестиційних програм підприємствами сфери теплопостачання забезпечити визначення в першочерговому порядку питання щодо встановлення індивідуальних теплових пунктів та вузлів обліку і регулювання споживання теплової енергії.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Постійно.

11. Розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект постанови щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 “Про затвердження Державної цільової програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки” стосовно концентрації цільових бюджетних видатків на встановлення індивідуальних теплових пунктів у бюджетних установах.

 

Мінекономрозвитку, Держенергоефективності, Мінфін.

 

Вересень 2012 року.

Здійснення заходів з формування енергоефективної поведінки населення та підприємств сфери теплопостачання

12. Розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект акта:

щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2011 р. № 689 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництв енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки” в частині стимулювання громадян України до впровадження енергоефективного обладнання, технологій, матеріалів і робіт з їх встановлення шляхом компенсації частини відсотків за користування кредитами, отриманими позичальниками в кредитно-фінансових установах.

 

Держенергоефективності, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), АТ “Ощадбанк” (за згодою).

 

Вересень 2012 року;

щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 “Про затвердження Державної цільової програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки” щодо концентрації цільових бюджетних видатків на компенсації платежів або відсотків за кредитами для населення для здійснення енергоощадних заходів.

 

Мінекономрозвитку, Держенергоефективності, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Вересень 2012 року;

щодо стимулювання малозабезпечених категорій громадян до здійснення енергоощадних заходів.

 

Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономрозвитку, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), Держенергоефективності.

 

Листопад 2012 року;

щодо спрощення порядку адресного надання житлових субсидій населенню.

 

Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономрозвитку, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Листопад 2012 року.

13. Розробити регіональні та місцеві програми стимулювання населення для здійснення енергоощадних заходів (за досвідом Львівщини) та забезпечити їх координацію.

 

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві держадміністрації, Держенергоефективності.

 

Вересень 2012 року.

14. Затвердити методику формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання на принципах стимулюючого регулювання.

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Жовтень 2012 року.

15. Забезпечити проведення заходів з популяризації через засоби масової інформації ефективного та ощадливого споживання населенням енергетичних ресурсів.

 

Держенергоефективності, Держкомтелерадіо, Мінрегіон, Мінсоцполітики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою).

 

Серпень-грудень 2012 року.

Створення сприятливих умов для діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів

16. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України “Про внесення зміни до статті 28 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” щодо отримання інформації співвласниками багатоквартирного будинку (реєстраційний номер 10547).

 

Мін’юст, Мінрегіон.

 

Грудень 2012 року.

17. Забезпечити удосконалення нормативно-правового регулювання діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

 

Мінрегіон.

 

Грудень 2012 року.

18. Забезпечити супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України “Про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель” (реєстраційний номер 9683).

 

Мінрегіон.

 

Грудень 2012 року.

Реалізація енергоефективної політики в закладах, установах та організаціях бюджетної сфери

19. Опрацювати питання щодо внесення змін до Цивільного кодексу України, Бюджетного кодексу України, Закону України “Про здійснення державних закупівель”, Закону України “Про енергозбереження”, постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 “Про затвердження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки” в частині запровадження механізму Енергосервісної компанії (ЕСКО) на загальнодержавному рівні та в разі потреби підготувати відповідні проекти актів.

 

Мінекономрозвитку, Держенергоефективності, Мінрегіон, Мінфін, МОНмолодьспорт, МОЗ, Міноборони, Мінсоцполітики, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (за згодою), Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.

 

Серпень-грудень 2012 року.

20. Розробити та внести на розгляд Кабінету Міністрів України проект акта щодо порядку фінансування термомодернізації будівель із застосуванням механізму Енергосервісної компанії (ЕСКО).

Просмотров всего: 14146 Просмотров сегодня: 6